Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα “μούδιασμα” στην ισπανική αγορά, παρότι ήδη έχουν παραχθεί από τα ελαιοτριβεία οι πρώτες παρτίδες ελαιολάδων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Olimerca οι κύριες αιτίες για τη στασιμότητα αυτή είναι η χαμηλή προσφορά σε συνδυασμό με την απόρριψη των περυσινών ελαιολάδων από την ισπανική βιομηχανία.

Παρόλα αυτά , τα ελαιοτριβεία ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να πουλήσουν, τουλάχιστον όσο δεν αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Η κατάσταση αυτή κάνει τους προέδρους των συνεταιρισμών να ανησυχούν, βλέποντας τις εκκαθαρίσεις προς τα μέλη τους να πλησιάζουν, κάτι που οδηγεί τις τιμές, ειδικά στα λαμπάντε και τα παρθένα να είναι για την ώρα πιο ευμετάβλητες σε πιέσεις.

Χαρακτηριστικά, τα παρθένα ελαιόλαδα διατίθενται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, την ώρα που το λαμπάντε εξίσου παρουσιάζει διαφορά στην τιμή, σαφώς μικρότερου εύρους όμως από τα παρθένα. Η ποιότητα και η διαθεσιμότητα είναι κομβικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις ακριβείς τιμές.

Οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας του ελαιοκομικού τομέα στην Ισπανία βρίσκονται εν αναμονή των τιμών που θα “κλείσουν” τα συμβόλαιά τους οι παραγωγοί στην Πορτογαλία, χώρα στην οποία οι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοούν την πιο πρώιμη παραγωγή. Οι Ισπανοί ευελπιστούν οι πρώτες τιμές στη γειτονική τους χώρα να κυμανθούν μεταξύ 3,40 και 3,60€/κιλό.

Οι βροχές των τελευταίων ημερών αναμένεται να βοηθήσουν ώστε να επιταχύνουν την ωρίμανση και τη συγκομιδή.

 

 

The post Σε στάση αναμονής η ισπανική αγορά appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ